Projektområdet

Projektområderne på Fanø har siden juni 2023 bestået af et område på ca. 65 ha. beliggende på østsiden af øen med varieret natur  herunder strandeng, eng, klit, klithede og bevoksninger. Hertil kommer et hede-, mose- og skovområde på ca. 150 ha på øens vestside. Området på østsiden afgræsses af 10-12 angus kreaturer, og området på vestsiden afgræsses af 15-18 angus kreaturer

Fanø er en 56 km² stor ø i Vadehavet ud for Vestjylland og har et rigt og varieret dyreliv, som trives i de forskellige naturtyper på øen.

Projektområdet er en del af det såkaldte "Natura 2000"-område, som er et netværk af beskyttede naturområder i EU-landene. Området er udpeget som et vigtigt levested for flere truede og sjældne dyre- og plantearter, herunder orkidéer, sommerfugle og fugle.
Fanøs østside er også kendt for sit kystlandskab med brede sandstrande, klitter og klitplantager, som er hjemsted for bl.a. rådyr, kaniner og forskellige smådyr.

Projektet med den virtuelle indhegning af græssende dyr på Fanø er derfor en vigtig indsats for at beskytte og bevare øens naturlige habitat og dyreliv, samtidig med at det bidrager til udviklingen af mere bæredygtige og dyrevenlige metoder til at styre græssende dyr på offentlige og private arealer.

Projektet

 

’Projekt Virtuelt Hegn, Fanø’ har som primære formål at undersøge, om virtuelle hegn stresser de indhegnede dyr. Som sekundære formål arbejder projektet med at klarlægge, hvordan virtuelle hegn kan anvendes til at sikre en bæredygtig pleje af naturområderne på Fanø, og projektet forsøger endvidere at klarlægge, hvordan virtuelle hegninger skal anlægges og indrettes for at sikre den mest hensigtsmæssige interaktion med mennesker og dyr uden for hegningen.

Ved at erstatte de traditionelle hegn med virtuelle hegn, kan man reducere behovet for manuel vedligeholdelse af hegn, og dermed reducere både tid og omkostninger forbundet med traditionelle hegn.

Projektet undersøger, hvordan dyrene reagerer på det virtuelle hegn, og om det påvirker deres adfærd og trivsel. Projektet undersøger endvidere publikums reaktion og holdninger til virtuelle hegn og deres interaktion med græssende dyr.

 

Resultaterne fra projektet vil have stor betydning for udviklingen af fremtidige bæredygtige løsninger til dyrevelfærd og naturpleje, og kan bidrage til at fremme en mere bæredygtig og ansvarlig anvendelse af naturressourcer.

Virtuelle hegn henvender sig både til naturplejeprojekter som til hegningsopgaver i landbruget. 

 

 

Organisering af projektet

Projektets formål

Donerende Fonde